sobota 11.02
Olkusz Olkusz Olkusz Olkusz Olkusz
-20 °C -8 °C -3 °C -3 °C 1 °C
  Sobota     Niedziela     Poniedziałek     Wtorek     Środa  
Przegląd TV Forum Blogi Konkursy Interwencje
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Przegląd Olkuski PO POLECA FORUM
Witamy, Gościu
Nazwa użytkownika Hasło: Zapamiętaj mnie

Skarga na Zarząd Powiatu w Olkuszu
(1 przeglądających) (1) Gość
Rozpocznij gorącą dyskusję albo dołącz do innych wolnomyślicieli. Intrygujące tematy, różne spojrzenia.
  • Strona:
  • 1
  • 2

TEMAT: Skarga na Zarząd Powiatu w Olkuszu

Skarga na Zarząd Powiatu w Olkuszu 1 rok, 5 mies. temu #656

• Jan Orkisz -radny
W dniu 1 wrzesnia br. na sesji Rady Powiatu w Olkuszu złożyłem skargę do Rady Powiatu w Olkuszu na działalność Zarządu Powiatu w Olkuszu .
Zgodnie z art. 237. &. 2 kodeksu postępowania administracyjnego, skargę radnego Rada winna rozpatrzyć na sesji w ciagu 14 dni, czyli najpóźniej 15 wrzesnia br

SKARGA
do
RADY POWIATU W OLKUSZU

w sprawie nienależytego wykonywania zadań oraz naruszenia praworządności przez Zarząd Powiatu w Olkuszu.

Działając w oparciu o art. 227 i art. 229 pkt. 4 Kodeksu Postępowania Administracyjnego, składam do Rady Powiatu w Olkuszu skargę, na nienależyte wykonywanie zadań oraz naruszenie praworządności przez Zarząd Powiatu w Olkuszu z powodu :
- nie wyegzekwowania od prezesa spółki i dyrektora NZOZ Nowy Szpital w Olkuszu, przygotowania na sesję Rady Powiatu w Olkuszu w dniu 30. 06. 2010 r. informacji na temat sytuacji ekonomiczno-finansowej spółki za okres od początku jej powstania do chwili obecnej oraz sposobu zabezpieczenia świadczeń zdrowotnych dla mieszkańców Powiatu Olkuskiego, udzielanych w ramach posiadanych oddziałów i kontraktu.
- nie dostarczenia radnym tej informacji w terminie zgodnym ze Statutem Powiatu Olkuskiego.
- nie udzielenia odpowiedzi na moje pytania zadane na sesji Rady Powiatu w Olkuszu w dniu 30. 06. 2010 r. w sprawie umów spółki Nowy Szpital i NZOZ Nowy Szpital w Olkuszu z podmiotami na usługi doradcze, informatyczne, konsultacyjne i zakupy .

Uzasadnienie.

Na sesji Rady Powiatu w Olkuszu w dniu 19. 05. 2010 r. Rada przyjęła jednomyślnie w głosowaniu jawnym mój wniosek by na czerwcowej sesji wprowadzić pkt. pt. „Informacja dyrektora NZOZ Nowy Szpital w Olkuszu na temat sytuacji ekonomiczno-finansowej spółki za okres od początku jej powstania do chwili obecnej oraz sposobu zabezpieczenia świadczeń zdrowotnych dla mieszkańców Powiatu Olkuskiego, udzielanych w ramach posiadanych oddziałów i kontraktu.

Zgodnie z & 3 ust. 1. załącznika do Statutu Powiatu Olkuskiego Zarząd Powiatu wykonuje uchwały Rady Powiatu, czyli Zarząd był odpowiedzialny za przygotowanie tej informacji a z zgodnie z &3 ust. 3 załącznika do Statutu Powiatu Olkuskiego materiały te radni winni otrzymać na 5 dni przed rozpoczęciem sesji.

Ja informacji tej nie otrzymałem ani w terminie zgodnym ze Statutem ani przed samą sesją. Na sesji w czasie omawiania tego punktu porządku obrad pan Michał Michalak przekazał bardzo lakoniczne , ogólne informacje i nie udzielił mi odpowiedzi na żadne pytanie zadane w sprawie kosztów zakupów leków i kosztów umów na doradztwo, konsultacje itp. NZOZ Nowy Szpital w Olkuszu, zasłaniając się tajemnicą handlową, szczegółowością pytania, brakiem pewności czy może na nie odpowiadać, oraz że nie musi odpowiadać , gdyż powiat ma tylko 30 % udziałów w spółce a 70 % mają osoby prywatne.

Z &3 pkt. 3 Umowy o współpracy, zawartej w dniu 31. 07. 2009 r. pomiędzy Powiatem Olkuskim a spółką Know How i spółką Grupa Nowy Szpital ze Szczecina wynika, że spółki te zobowiązały się do zapewnienia Powiatowi Olkuskiemu stałej i bieżącej informacji dotyczącej działalności spółki i NZOZ Nowy Szpital w Olkuszu, a nie tylko w 30 %.

Czy dyrektor mógł zasłaniać się tajemnicą spółki – według mnie nie, dlatego że : art. 61. ust. 1 Konstytucji Rzeczpospolitej Polskiej stanowi :
„Obywatel ma prawo do uzyskiwania informacji o działalności organów władzy publicznej oraz osób pełniących funkcje publiczne. Prawo to obejmuje również uzyskiwanie informacji o działalności organów samorządu gospodarczego i zawodowego a także innych osób oraz jednostek organizacyjnych w zakresie, w jakim wykonują one zadania władzy publicznej i gospodarują mieniem komunalnym lub majątkiem Skarbu Państwa.”
Tryb udzielania informacji, o których mowa w art. 61 ust. 1 Konstytucji RP określa ustawa o dostępie do informacji publicznej .

W omawianej sytuacji nie można pominąć faktu, że NZOZ Nowy Szpital w Olkuszu jak i Spółka Nowy Szpital w Olkuszu, są jednostkami organizacyjnymi, wykonującymi zadania mieszczące się w zakresie zadań publicznych. Zgodnie z art. 4 ust. 1 pkt. 5 ustawy o dostępie do informacji publicznej, obowiązane do udostępniania informacji publicznej są władze publiczne oraz inne podmioty wykonujące zadania publiczne, w szczególności podmioty reprezentujące inne niż publiczne osoby lub jednostki organizacyjne, które wykonują zadania publiczne lub dysponują majątkiem publicznym. Zgodnie z ust 3 tego artykułu, wskazane podmioty są obowiązane do udostępniania informacji publicznej. Prawo dostępu do informacji publicznej przysługuje każdemu obywatelowi i nie jest uzależnione od posiadania interesu prawnego lub faktycznego w sprawie. Należy jednak wskazać, że art. 3 ust.1 pkt.1 ustawy o dostępie do informacji publicznej wprowadza pojecie informacji publicznej przetworzonej. Informacja taka jest udostępniona tylko w zakresie szczególnie istotnym dla interesu publicznego, przy czym istnienie tego interesu, powinien wykazać wnioskodawca.

Ja jako radny chciałem uzyskać na tej sesji odpowiedzi na następujące pytania:

- jaki jest wynik finansowy spółki za 5 miesięcy br. – informacja ważna dla interesu publicznego, gdyż powiat, według mnie niezgodnie z prawem, posiada udziały w spółce o szerokim przedmiocie działania nie mającym charakteru publicznego,
- jakie są koszty zakupu leków, czy NZOZ Nowy Szpital stosuje ustawę o zamówieniach publicznych,
- jakie koszty ponosi szpital na doradztwo i konsultacje – ale nie w zakresie procedur medycznych tylko w zakresie zarządzania szpitalem.

Jako radny rady powiatu zadawałem pytanie w interesie publicznym, gdyż docierały do mnie informacje, że szpital mimo prezesa , dyrektora i wielu jego zastępców, wydaje więcej środków publicznych na konsultacje i doradztwo w zakresie zarządzania szpitalem, niż na zakup leków dla leczenia mieszkańców naszego powiatu.
Skoro Spółka Nowy Szpital i NZOZ Nowy Szpital w Olkuszu, realizuje w imieniu powiatu zadanie publiczne z zakresu ochrony zdrowia , w 100 % finansowane ze środków publicznych Narodowego Funduszu Zdrowia, to zgodnie z art. 61 Konstytucji Rzeczpospolitej Polskiej, oraz ustawą o dostępie do informacji publicznej każdemu obywatelowi, nie tylko radnemu na sesji ma obowiązek udzielić takich informacji.

Już Minister Skarbu Księstwa Warszawskiego, Tadeusz Dembowski, w piśmie wystosowanym w związku z pracami przygotowawczymi do dekretu z 14 grudnia 1808 roku o Głównej Izbie Obrachunkowej zawarł następujące stwierdzenie : „…Ktokolwiek grosz publiczny do swego rozporządzenia odbiera, wydatek onego usprawiedliwić winien.”

Jeszcze większym lekceważeniem obowiązków wykazał się Zarząd Powiatu w Olkuszu, w sprawie udzielenia mi odpowiedzi na zadane pytania w oparciu o &7 załącznika nr 4 do Statutu Powiatu Olkuskiego, w sprawie umów Nowego Szpitala w Olkuszu na usługi i zakupy.
Zarząd Powiatu ograniczył się do wykonania ksera pisma / nie potwierdzonego za zgodność z oryginałem / pani Joanny Martis z – cy dyrektora, jako odpowiedzi na pismo znak : OS.8020/16.2010 z dnia 05. 07./2010, którego treści nie znam . Zarząd pogodził się z odpowiedzią , pani Joanny Martis, że nie udzieli odpowiedzi, bo dba o interesy firmy. Nie wiem do kogo Zarząd Powiatu skierował pismo i jakiej treści, ale przyjęcie takiej odpowiedzi świadczy o braku wypełniania należytej kontroli nad wydatkowaniem środków publicznych, oraz realizacją zadania z zakresu ochrony zdrowia przez Zarząd Powiatu w Olkuszu.

Przecież Powiat Olkuski posiada udziały w Spółce Nowy Szpital w Olkuszu i jest zatem wspólnikiem Spółki.
Zgodnie z art. 212. &1 kodeksu spółek handlowych, prawo kontroli służy każdemu wspólnikowi. W tym celu wspólnik z upoważnioną przez siebie osobą może w każdym czasie przeglądać księgi i dokumenty spółki, sporządzać bilans dla swego użytku lub żądać wyjaśnień od Zarządu Spółki. Dlaczego Zarząd Powiatu w Olkuszu, nie zobowiązał przedstawiciela powiatu w zgromadzeniu wspólników, do wyjaśnienia tej bulwersującej opinię publiczną i pracowników Nowego Szpitala sprawy ?

Równocześnie powiat ma swojego przedstawiciela w radzie nadzorczej spółki. Zgodnie z art. 219 § 1. rada nadzorcza sprawuje stały nadzór nad działalnością spółki we wszystkich dziedzinach jej działalności, a § 5. tego artykułu stanowi : „Każdy członek rady nadzorczej może samodzielnie wykonywać prawo nadzoru”. Również Zarząd Powiatu nie skorzystał z tej możliwości dla wyjaśnienia tych wątpliwości i udzielenia rzetelnej informacji radnym.

Jestem przekonany, że dostatecznie mocno uzasadniłem swoją skargę na nienależyte wykonywanie zadań oraz naruszenie praworządności przez Zarząd Powiatu w Olkuszu.

Zwracam się do Rady Powiatu w Olkuszu o:
- rozpatrzenie mojej skargi zgodnie z art. 237. &. 2 kodeksu postępowania administracyjnego, tj w ciągu 14 dni,
- uznanie mojej skargi, na nienależyte wykonywanie zadań oraz naruszenie praworządności przez Zarząd Powiatu w Olkuszu za zasadnej,
- zobowiązanie Zarządu Powiatu w Olkuszu do przygotowania rzetelnej informacji razem z Prezesem spółki Nowy Szpital i Dyrektorem NZOZ Nowy Szpital w Olkuszu na temat sytuacji ekonomiczno-finansowej spółki za okres od początku jej powstania do chwili obecnej oraz sposobu zabezpieczenia świadczeń zdrowotnych dla mieszkańców Powiatu Olkuskiego, udzielanych w ramach posiadanych oddziałów i kontraktu i przedstawieniu tej informacji, oraz planu rzeczowo – finansowego NZOZ Nowy Szpital w Olkuszu na 2010 r., na następnej sesji, po sesji na której Rada rozpatrzy tą skargę .

W związku z faktem, że kadencja obecnej rady dobiega końca, przedstawienie rzetelnej informacji o sytuacji ekonomiczno – finansowej, kosztach zakupów, kosztach usług doradczych, informatycznych, konsultingowych i reprezentacyjnych oraz planu rzeczowo – finansowego NZOZ Nowy Szpital i spółki Nowy Szpital w Olkuszu leży w interesie mieszkańców powiatu i całej Rady Powiatu w Olkuszu.
Z poważaniem
Jan Orkisz.

O:Skarga na Zarząd Powiatu w Olkuszu 1 rok, 5 mies. temu #657

• obserwator
Jan Orkisz -radny napisał:
Z poważaniem
Jan Orkisz.

Panie Orkisz, połknij Pan jakiś lek na przeczyszczenie, a jak się Panu zachce, to weź Pan tą skargę w formie papierowej i użyj jej Pan w wiadomym celu!!!
Proszę uważać, aby podczas podcierania nie ubrudzić się tuszem z pieczęci.

I daj se już spokój pseudo Robin hoodzie

O:Skarga na Zarząd Powiatu w Olkuszu 1 rok, 5 mies. temu #659

• wdzięczny
Panie radny Orkisz.
Nie zważaj pan na żadnego "obsrywatora". Rób pan swoje.Prawda zawsze zwycięży. Ujawniaj pan zakulisy tej prywatyzacji szpitala. Pana zwolennicy są z pana dumni a ludzie uczciwi będą panu wdzieczni.
Cytat ministra Skarbu Księstwa Warszawskiego Tadeusza Dembowskiego w uzasadnieniu skargi jest świetny.

O:Skarga na Zarząd Powiatu w Olkuszu 1 rok, 5 mies. temu #678

• zainteresowany
Panie radny Orkisz proszę podać informacje kiedy odbędzie się sesja rady powiatowej w sprawie tej skargi

O:Skarga na Zarząd Powiatu w Olkuszu 1 rok, 5 mies. temu #696

• mrówek
Panie Orkisz weż się pan do jakiejś roboty wreszcie albo zapisz się Pan do PiS tam ciągle żyją skargami i insynuacjami ,tylko że tam nie wszystkich przyjmują (nie wolno narażać się Prezesowi) a Pan naraził się już wszystkim i wszyscy mają już dość pańskiego krzykactwa i zacietrzewienia i stałej opinii ze na wet to co dobre to i tak złe bo to nie Pan wymyślił. Żenada

O:Skarga na Zarząd Powiatu w Olkuszu 1 rok, 5 mies. temu #698

• kazar
patrząc na olkuski PiS i Po widać, że ta druga opcja wypada BLADO, a nawet bardzo BLADO. Głosowałem na Andrzeja Ryszke, ale teraz tego już nie powtórzę... Osuch coś dobrego robi a Ryszka... NIC.
szkoda!!!!

O:Skarga na Zarząd Powiatu w Olkuszu 1 rok, 5 mies. temu #699

• Eugieniusz
Ryszka robi nic ? Osuch robi PIC!

O:Skarga na Zarząd Powiatu w Olkuszu 1 rok, 5 mies. temu #700

• Mrówek
Poseł Osuch robi dużo a nawet bardzo dużo . . . zamieszania wokół własnej osoby chciałbym poznać choć jeden EFEKT pracy Pana Posła.

O:Skarga na Zarząd Powiatu w Olkuszu 1 rok, 5 mies. temu #701

• anonim

i wszystko jasne

O:Skarga na Zarząd Powiatu w Olkuszu 1 rok, 5 mies. temu #702

• NCIS
  • Fresh Boarder
  • Oklaski: 0
anonim napisał:

i wszystko jasne

hahaha...bardzo dobre

O:Skarga na Zarząd Powiatu w Olkuszu 1 rok, 5 mies. temu #703

• dociekliwy
Na stronie Rady Powiatu w Olkuszu jest protokół z sesji Rady Powiatu z dnia 30.06.2010 r.. Warto przeczytać, aby dokładniej zirientować się o co chodzi radnemu Orkiszowi, dlaczego wniósł skarge na zarząd.

O:Skarga na Zarząd Powiatu w Olkuszu 1 rok, 5 mies. temu #706

• Bezpartyjny
Panie radny Orkisz.
Nie doczeka się pan odpowiedzi na tę skargę. Przecież radni rządzacy w powiecie nie przyznają się, na dwa miesiące przed wyborami, że popełnili błąd, bedą udawac , że wszystko jest w porzadku. Z pana bedą robić co najmiej rozrabiakę, aby odwrócic uwagę od swojej nieudolności.
Swoją drogą, dlaczego żaden z obecnych posłów z Olkusza nie zajmie się kwestią wydatków w szpitalu na usługi doradcze i konsultacje, zakup lekow. Przecież jest to bardzo ważny problem dotyczący mieszkańcow całego powiatu oraz wszystkich opcji politycznych a nie tylko Uni Pracy.

O:Skarga na Zarząd Powiatu w Olkuszu 1 rok, 5 mies. temu #709

• poinformowany
Posłowie olkuscy są w trudnej sytuacji, gdyż w ogóle nie interesowali się szpitalem od poczatku swej kadencji. Nie interesowali się także jak głosowali radni powiatowi z ich ugrupowań. Okazuje się , że radni powiatowi tak z PO jak i radni z PiS głosowali za taką formą prywatyzacji szpitala. Chociaz 19 maja br, na sesji Rady Powiatu poparli wniosek radnego Orkisza , by prezes spółki zarzadzajacej szpitalem złożył sprawozdanie finansowe przed radą na sesji w dniu 30 czerwca br, to nie zadali na tej sesji panu Michalakowi nawet jednego pytania w tej sprawie. Nie chcieli usłuszeć odpowiedzi, czy już ją znają i nie chcą aby dowiedzieli się prawdy ich wyborcy ?
Panie radny Orkisz proszę kontynuować zadawanie trudnych pytań. Brak na nie odpowiedzi też jest dla nas odpowiedzią że to prawda.

O:Skarga na Zarząd Powiatu w Olkuszu 1 rok, 5 mies. temu #724

• mrówek
Pan Orkisz zna wszystkie odpowiedzi na zadane pytania bo jako członek związku zawodowego(a nawet samozwańczy przewodniczący) jest poinformowany o wynikach finnansowych spółki Nowe Szpitale ale nie wolno mu tego głosić bo "prokurator" więc sprytnie robi burzę w szklance wody .Przecież wybory tuż tuż jakoś trzeba zaistnieć a tu żadnych dokonań Pana Radnego tylko bicie piany szpitalnej a wszyscy już mają dość tego szaleństwa,tym bardziej że w szpitalu coraz lepiej i pracownikom i pacjentom więc Panu Radnemu coraz trudniej błyszczeć .Stąd skarga jest "brzytwą " dla kampanii wyborczej Pana Jana (tonącego we własnych rozrabiackich pomysłach)

O:Skarga na Zarząd Powiatu w Olkuszu 1 rok, 5 mies. temu #732

• związkowiec
mrówek napisał:
"Pan Orkisz zna wszystkie odpowiedzi na zadane pytania bo jako członek związku zawodowego(a nawet samozwańczy przewodniczący) jest poinformowany o wynikach finnansowych spółki Nowe Szpitale ale nie wolno mu tego głosić bo "prokurator" więc sprytnie robi burzę w szklance wody .Przecież wybory tuż tuż jakoś trzeba zaistnieć a tu żadnych dokonań Pana Radnego tylko bicie piany szpitalnej a wszyscy już mają dość tego szaleństwa,tym bardziej że w szpitalu coraz lepiej i pracownikom i pacjentom więc Panu Radnemu coraz trudniej błyszczeć .Stąd skarga jest "brzytwą " dla kampanii wyborczej Pana Jana (tonącego we własnych rozrabiackich pomysłach"

Tak pan Orkisz jak i pozostali członkowie związków zawodowych działajacych w szpitalu nie znają odpowiedzi na pytania zadawane przez radnego Orkisza. Pan Orkisz zadaje pytania w imieniu swoich wyborców i ma do tego prawa, a wręcz obowiązek wynikający z ustawy o samorządzie powiatowym. Szkoda , że w 23 osobowej Radzie Powiatu , tylko jeden radny Orkisz postępuje zgodnie ze złożonym ślubowaniem ..."Czynić wszystko dla pomyślności mieszkańcow powiatu..." oczywiście olkuskiego i należycie wypełnia mandat radnego w ciągu całej kadencji ,a nie tylko przed wyborami.
  • Strona:
  • 1
  • 2
Moderatorzy: admin
Wygenerowano w 0.39 sekundy
    • 1 Marca Dzień Żołnierzy Wyklętych
    • [quote="Kibic" post=11211][quote="Fazi" post=11203]Polaków o historii rozmowy - emocje i gorączka a każdy nagina fakty tak jak mu pasuje. Tu coś ubarwi, tu coś przemilczy, tu przei
    • 22:07 Lut 11, 2012
    • Podwyżka podatków, a "zielona wyspa" !!!
    • [quote="stin" post=11205][quote="van van" post=11204]Straże gminne do likwidacji !!! Bardzo dobrze! Popieram rękami i nogami !!! Zlikwidowac natychmiast ! ( co za zgodnośc ?!
    • 22:03 Lut 11, 2012
    • Rządy PO, PSL- nadużycia, cenzura, kłamstwa.. itp
    • Tusk w Europie przegrał wszystko Na szczytach Unii Europejskiej kanclerz Merkel może zapytać Donalda Tuska najwyżej o pogodę w Polsce, a prezydent Sarkozy o godzinę. O stanowisko Polski w jakiejkol
    • 11:00 Lut 10, 2012
    • Ostania Wigilia .......u Posła Osucha.
    • A ja dzisiaj obserwowałem trzech panów z Firmy Rodzinnej Wodociągi Olkuskie . Godzina 8.30 , podjechali firmową ciężarówką pod Biedronkę. Spokojne zakupy, potem jeszcze świeże pieczywo w piekarni obok
    • 12:46 Lut 09, 2012
    • www.osiedle-mlodych.olkusz.pl 2
    • Ze śrutówki to się nie liczy :) Ja dalej myślę że na wasze imprezki warto przyjśc... a nie przyjechac :-D
    • 21:25 Lut 08, 2012
    • SKOK Tuska na SKOKi !!!
    • Kłamstwa i propaganda cioola1 ciag dalszy... A czemu nie piszesz o wyrokach niekorzystnych dla SKOK?! SKok przegrał z Polityką i GW.
    • 09:14 Lut 08, 2012
    • NIK krytykuje komercjalizację szpitala w Olkuszu
    • Prawidłowość procesu przekształacenia Zespołu Opieki Zdrowotnej w Olkuszu oraz sprawowania przez powiat olkuski nadzoru nad działalnością NZOZ Nowy Szpital w Olkuszu. Wystąpienia pokontrolne NIK n
    • 23:41 Lut 07, 2012

Zobacz więcej »